Sałata pod osłony

Różne odmiany sałaty mogą być uprawiane pod osłonami, choć najbardziej rozpowszechnioną jest sałata masłowa. Można uprawiać ją zarówno w kilku cyklach oraz w cyklu całorocznym. Sałata pod osłony uprawiana jest zazwyczaj w gruncie w szklarni albo w tunelu. Jeśli obiekty są ogrzewane, to sałatę sadzi się od połowy stycznia. Jeżeli natomiast obiekty nie są ogrzewane to sadzi się je od marca. To o czym należy przede wszystkim pamiętać w czasie uprawy sałaty to światło, które jest koniecznym warunkiem do właściwego wzrostu tych warzyw.

Aby warzywo wyrosło dorodne, należy systematycznie usuwać z roślin objawy porażenia przez choroby oraz usuwać chwasty. Rośliny można nawadniać przy pomocy linii kroplujących. Glebę można natomiast wyścielić włókniną polipropylenową, co zmniejszy parowanie wody z gleby oraz jej zachwaszczenie. Zapewni to także występowanie chorób odglebowych oraz szkodników, które zimują w glebie.

Sałata ma niewielkie wymagania cieplne. Proces kiełkowania zostaje zatrzymany dopiero przy temperaturze niższej od 3 stopni Celsjusza. Jednakże optymalna temperatura dla wydania właściwych plonów to około 12-14 stopni. Sałata dobrze znosi zimno oraz długie okresy temperatury ujemnej. Wczesna uprawa sałaty jest wrażliwa na niedobór wody w glebie, wpływa to negatywnie na jej wzrost oraz smak. Jeśli wilgotność potwierdza jest zbyt wysoka, to może rozwinąć się pleśń. Sałatę warto nawozić organicznie. Należy to jednak uczynić przed jej posadzeniem. Powierzchnię gleby w której mamy zamiar posadzić sałatę można także wyścielić białą folią, polepszy ona warunki świetlne.

Sałatę należy podlewać w miarę potrzeby i nie dopuścić do jej przesuszenia. W przeciwnym razie czeka nas gorzknienie liści. Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób, warto dbać o utrzymanie niskiej wilgotności powietrza. Jeśli w pomieszczeniu, w którym uprawiamy sałatę będzie panowała wysoka temperatura, niska wilgotność powietrza, a do tego gleba będzie posiadała niską zawartość wapnia, to może dojść do oparzenia liści. Dlatego warto utrzymać odpowiednie PH oraz unikać zraszania liści.